Barnas Ultima-dag

søndag 15. september
Sentralen, 12:00

Barnas Ultima-dag
Sentralen
15/9, kl. 12 – 16
100

Ultimas egen samtidsmusikkfestival for barn tilbyr igjen en dag tettpakket med musikkaktiviteter, der barna oppfordres til å ta over Sentralens mange rom, lage ting, lytte til ukjente og spennende lyder, oppleve nye verdener, og lære om alt fra månereiser til lyden av forurensing.

Det blir også film, instrumenter å prøve, og andre morsomme aktiviteter der barna kan fordype seg i en verden av spennende lyd og musikk. Og glem for all del ikke å sjekke ut de to Ultima-installasjonene – Laurie Andersons To the Moon og Jacob Kirkegaards Testimonium på Sentralen!

Blåbærtoppen Spelemannslag
Forstanderskapssalen
13.15 & 14.45

Blåbærtoppen Spelemannslag er en veldig musikalsk familie på fire som spiller sin egen blanding av norsk og svensk folkemusikk, i tillegg til å finne opp sin egen musikk. Til tross for at familien inkluderer de anerkjente musikere Frode Haltli og Maja S. K. Ratkje, er det deres ti år gamle datter som tar styringen her. Publikum inviteres til å bli med på improvisasjonen.

Frida Helene Haltli – fiolin, vokal
Marte Ingeborg Haltli – fiolin, trompet, dirigent
Frode Haltli – akkordeon, trombone
Maja S. K. Ratkje – fiolin m.m.

Skikkelig Speisa opplegg
Gymsalen
12 – 16

Er det gøy å være en lyd? Hvordan er det på innsiden av en trommemaskin? Speisa er et musikalsk eksperiment som handler om å være kreativ og ha det gøy sammen med familie og venner. Ta en «ploink» eller en «bom» og sett den der du vil. Hva er det som får deg til å hoppe og danse? Når blir det bråk og spetakkel, og hva kan vi lage ut av det? I Speisa er de vanlige rollene snudd på hodet – der du kan være komponist, og rommet instrumentet.
Speisa er et samarbeidsprosjekt av Aleksander Vassdal (Lydfirmaet Ekko), Ørjan Laxaa (AHO), Einar Lukerstuen (AHO) og Eivind J. Vullum (lyddesign).

Gigantaren
Gullhallen
12 – 16 (med pauser)
12.15 konsert med elever fra Oslo musikk- og kulturskole

Gigantaren er en kjempestor gitar dekorert med massevis av rare lydobjekter og hjemmelagde strengeinstrumenter. Det merkelige instrumentet er hele fem meter langt, og fungerer som en gigantisk forsterker som gjør at lydene fra alle de bittesmå instrumentene som er festet på det høres kjempegodt. Og nå kan du prøve den selv! På BUD skal vi lage ny musikk til et Gigantar-orkester, og du kan hjelpe til og spille sammen med gitarist Are Lothe Kolbeinsen, Jon Halvor Bjørnseth fra Drivhuset musikkverksted og en gruppe gitarister fra Oslo musikk- og kulturskole ledet av Åsmund Stener-Olsen.
Alle kan prøve seg, og resultatene vil legges ut på Drivhusets hjemmeside.

Mia og Trollfrabrikken
Marmorsalen
12.30 & 14.00

Barnebokforfatter Gudrun Skretting og komponist Henrik Skram har slått seg sammen for å lage et musikkarrangement for hele familien. Denne spennende fortellingen om Mia og hennes underjordiske eventyr på leting etter tannfeen – eller noe annet – fremføres av to skuespillere og et lite orkester.

Gudrun Skretting – tekst
Henrik Skram – musikk
Sunniva DuMond Nordal & Espen Løvås – skuespillere
Kim Haugen – regissør
Ingrid Nylander – kostymer, scenografi
Musikere fra Oslo-Filharmonien

Skapia
Marmorsalen
15.30

Hva har motorsykkel til felles med opera og brød som faller ned på en rist? Og hvordan høres det ut når 25 barn lager lyden av et eventyr? 5. klasse på Bekkestua og 6. klasse på Sinsen skole har komponert sin egen musikk, sendt den til Veslefrikk og fått tilbakemeldinger fra en profesjonell komponist. Siden fikk Ultimas BUD-jury, en gruppe barn fra 6-12 år, velge verkene som skal fremføres av musikerne Sigrun Rogstad Gomnæs, Ane Marthe Sørlien Holen, Guro Moe og Håvard Skaset på Barnas Ultima-dag. 

Superhelt vs. Superskurk
Klasse 5C, Bekkestua barneskole

Eventyr
Klasse 6C, Sinsen skole

Skapia er en stiftelse tilrettelegger for at barn og ungdom skal kunne utfolde seg kreativt og skape egen musikk.

Laurie Anderson & Hsin-Chien Huang: To the Moon
P1 (etasje 4+)

12 – 16  

Bli med på fantasireise til månen!
Den amerikanske kunstneren, musikeren og historiefortelleren Laurie Anderson var i 2004 den første til å ha et kunstneropphold hos NASA. To the Moon bygger på hennes undersøkelser av romprogrammets arkiv og indre liv. I den 15 minutter lange virtuelle virkelighetsreisen, skapt i samarbeid med den taiwanske kunstneren Hsin-Chien Huang, blir du utstyrt med VR-briller, skutt opp i verdensrommet og får sveve rundt kunstnerens fantasimåne. «Måneomvisningen» byr på 3D-gjengivelser av bl.a. dinosaurer, DNA-spiraler, imaginære stjernebilder, en isbjørn, måne-eselridninger, en dyrehage for utdødde dyr og forlatt radioaktivt søppel.
Oppmøte
Varighet: ca. 15 minutter.
Publikum slippes inn i grupper på fire deltakere av gangen hvert 20. minutt.

Jacob Kirkegaard: Testimonium
Hvelvet
12 – 16
(Man kan komme og gå som man vil. Kl. 13.30 forteller og viser Jacob Kirkegaard hvordan installasjonen ble til - varighet 20 min.)

I den audiovisuelle installasjonen Testimonium tar den danske kunstneren Jacob Kirkegaard for seg den globale utfordringen om hvordan menneskeskapt søppel og forurensing håndteres. Med opptak gjort inni søppelhauger og enorme forbrenningsanlegg, undervannsmikrofoner nedsenket i forurensede elver og kloakkbeholdere, og mikrofoner som fanger opp lydbilder av brennende plast og strømmen av glass, tinn og plast som sorteres for hånd, følger han søppelets reise, forandring og utholdenhet. Opptakene er fra avfalls- og avløpsvannsanlegg i Danmark, Latvia og Nairobi (en av verdens største søppelplasser).

I samarbeid med Oslo-Filharmonien, Drivhuset og Skapia.
Støttet av Ulysses Network og Creative Europe-programmet i EU.
(Foto: Ingeborg Løvåsen)

 

 

Barnas Ultima-dag

Sentralen 12:00

Billett 100,-