Eva Reiter: Eupepsia Dyspepsia (Utsolgt)

lørdag 18. september
Sentralen Gymsalen, 17:00
Eldgammel og moderne hybridmusikk viser motsetningene mellom den gamle og nye verden

Eva Reiter: Eupepsia Dyspepsia (2021) 

Ictus Ensemble
Forteller, Projeksjoner: Anna Mendelssohn
Gambe, Blokkfløyte, Andre instrumenter: Eva Reiter
Elgitar, Andre instrumenter: Tom Pauwels
Perkusjon, Andre instrumenter: Tom de Cock

Det medisinske begrepet eupepsia betyr å ha et velfungerende fordøyelsessystem. Verket av den østeriske komponisten, kunstneren og instrumentalisten Eva Reiter, fremført av henne og belgiske Ictus Ensemble, bruker ideen om eupepsi som en metafor for transatlantiske kolonialistiske maktforhold.

Med utgangspunkt i et arkiv med europeisk barokkmusikk funnet i Chiquitos i Bolivia, undersøker Eupepsia Dyspepsia former for appropriasjon, ignorerte urfolksstemmer og stereotyper som var – og fremdeles er, i spill i møter mellom søramerikansk og europeisk kultur. 

Musikken ble brukt av jesuittmisjonærene i motreformasjonen som et verktøy i konverteringen og siviliseringen av de innfødte. Selv om dette var destruktivt, bidro den europeiske innblandingen i urbefolkningens liv til å skape nye og skjøre verdener som kom til uttrykk gjennom musikk.

Eupepsia Dyspepsia skaper hybrider: mellom barokk og moderne musikk; europeiske og nye verden-komposisjoner; tekst/lyd-collager. Ikke som løsninger eller botemidler, men som lyd som dveler ved langvarige effekter av kulturell vold. 

Støttet av: Sounds Now, EUs Creative Europe Programme

Eva Reiter: Eupepsia Dyspepsia (Utsolgt)

Sentralen Gymsalen 17:00

Utsolgt
Billett 150 – 250,-