Ryuichi Sakamoto / Fujiko Nakaya / Min Tanaka / Shiro Takatani: a•form (Utsolgt)

Installasjon
Elektronisk/impro +
Scenekunst
lørdag 9. september
Det nye Nasjonalmuseet, 20:00
Verdensberømte japanske kunstnerne opptrer sammen live for første gang - på takterrassen til Oslos nye Nasjonalmuseum

Ryuichi Sakamoto + Fujiko Nakaya + Min Tanaka + Shiro Takatani:
a•form (WP)
Det nye Nasjonalmuseet (Oppmøte/inngang ved Mellomstasjonen på Brynjulf Bulls plass)
9/9, kl. 20 (dørene åpner kl. 19)
Bill.: 500/400
NB! Arenaen vil være fylt med vann, vanntett fottøy er derfor påkrevd/nødvendig. På grunn av dekket på taket er høye hæler/stiletthæler forbudt.

Tåkeskulpturer, en japansk synthpioner, avant garde dans og utsikten fra taket på Oslos nye Nasjonalmuseum

Fujiko Nakaya (født 1933) lagde sin første offentlige tåkeskulptur på verdensutstillingen Expo '70 i Osaka. Siden da har hun stilt ut tåke- og skyskulpturer på større museum og kunstarrangementer over hele verden, inkludert Guggenheim i Bilbao, San Francisco Exploratorium og Tate Modern i London. På Ultima vil Fujiko Nakaya installere en tåkeskulptur på takterrassen over råbygget til det nye Nasjonalmuseet – foran Rådhuset, havnen og fjorden. Dette er første gang publikum får tilgang til den spektakulære utsikten.

Sammen med skulpturen får du også oppleve to legender innen japansk samtidsmusikk og dans. Ryuichi Sakamoto, på eksklusivt besøk i Oslo, vil akkompagnere Nakayas tåkeskulptur med stemningsfull synthesizer. I tillegg skal koreografen og danseren Min Tanaka fremføre sine Body Weather-bevegelser i dialog med Nakayas tåkeverk.

Sakamoto ble berømt på slutten av 70-tallet i Yellow Magic Orchestra, Japans første synthpopband, og gjorde deretter internasjonal solokarriere som popartist, komponist og multimedie-entreprenør. Elektro- og technomusikken hans har hatt enorm innflytelse, og han har blant annet samarbeidet med David Sylvian, Carsten Nicolai, Youssou N'Dour og Fennesz. Han står blant annet bak de Oscar- og Grammy-vinnende lydsporene til Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), The Last Emperor (1987) og The Revenant (2015). Sakamoto komponerte også musikken til åpningsseremonien til Barcelona-OL i 1992. Tidligere i vår kom han ut med sitt 20. soloalbum, async, der et av sporene er en hyllest til Fujiko Nakaya.

Min Tanaka (født i 1945) er en eksperimentell danser, performancekunstner og filmskuespiller. Hans enestående "hyper-dans" innebærer sinn og kropp i fullkommen enhet, og dansen er ofte improvisert i forhold til et bestemt sted eller musikk. Han har samarbeidet med komponister som Luciano Berio, Hans Werner Henze, Toshi Ichiyanagi, improvisatorer som Cecil Taylor, Milford Graves, Derek Bailey, John Cale, Aki Takahashi, billedkunstnerne Karel Appel og Richard Serra, og forfatteren Susan Sontag. Siden 2004 har han utført en serie Locus Focus-forestillinger mange steder, inkludert indonesiske øyer, som forlot scenen til fordel for utendørsarealer.

Shiro Takatani har laget lysdesignet til denne forestillingen.

Prosjektet er initiert av Oslo Kunstforening og utviklet i samarbeid med Ultima, Statsbygg (Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum), Dansens Hus, Nasjonalmuseet og Ekebergparken.

Oslo Kunstforening vil også presentere Letters Sent from Heaven (25.08-24.09), en utstilling med den eksperimentelle japanske fysikeren Ukichiro Nakayas fotografier av snøkrystaller og elektrostatiske utladninger. Dette er første gang Ukichiro Nakayas (1900-1962) arbeider vises i sammenheng med presentasjonen av tåkeskulpturene utviklet av hans datter, Fujiko Nakaya. Fotografiene som inngår i utstillingen ble først vist på Sapporo International Art Festival 2014 i Japan kuratert av Ryuichi Sakamoto.

 

Ryuichi Sakamoto / Fujiko Nakaya / Min Tanaka / Shiro Takatani: a•form (Utsolgt)

Det nye Nasjonalmuseet 20:00

Billett 500/400,-