Savina Yannatou: Wandering Stories (WP) (Åpningskonsert) UTSOLGT

Kammer
Vokal
torsdag 13. september
Oslo rådhus, 19:30

Savina Yannatou: Wandering Stories (WP)

Julius Eastman: Prelude to the Holy Presence of Joan D'Arc
Sofia Jernberg - solovokal 

Mazen Kerbaj: Intervensjoner

Oslo Rådhus
13/9, kl. 19.30
Fri entré med billett (fra Ticketmaster)

På øya Khíos – Homers angivelige fødested – formes det fremdeles nye episke fortellinger i vår egen tid. Frem til juli 2017 jobbet Flyktninghjelpen her med å hjelpe mennesker som hadde flyktet fra Midtøsten og Afrika, idet de drev i land i gummibåter på flukt fra forfølgelse og fattigdom i hjemlandet for å finne et bedre liv. Ultima 2018 presenterer årets tema Migration - People and Music in Flux med en åpningskonsert der det blir verdenspremiere på en ny versjon av Wandering Stories – et musikalsk og videoanimert verk som fremføres av den greske komponisten og vokalisten Savina Yannatou i samarbeid med filmskaperen Kleopatra Korai. Under Ultima-fremføringen av denne eksklusive nye versjonen har de med seg et ensemble av musikere og sangere fra Hellas, Tunisia og Norge, blant annet vokalist Unni Løvlid, fiolinist Gjermund Larsen og Camille Norment på glassharmonika. Konserten byr på både lyre fra antikkens tid, middelalderinstrumentet gambe og elektronikk.

Wandering Stories bygger på vitnesbyrd fra flyktningene på Khíos og greske øybeboere som spontant hjalp til med å ta imot flyktninger, og på greske fragmenter, feltopptak og norske dikt og historier. Verket er en sekvens av sanger og videoanimasjoner som vitner om urettferdigheten, volden og det desperate håpet som i dag presser millioner av mennesker til å velge en nomadisk tilværelse. Verket er dels komponert og dels improvisert, og det knytter sammen gresk, arabisk og norsk musikk. Wandering Stories er en episk musikalsk reise som tar tak i en av vår tids mest presserende globale utfordringer.

Savina Yannatou har som komponist, låtskriver og sanger med teknikker som strupesang og ululering jobbet på tvers av sjangere som tidligmusikk, frijazz og eksperimentell musikk. Etter å ha begynt med tolkninger av sefardiske sanger og musikk fra middelhavsområdet i gruppen Primavera en Salonico har hun senere utvidet det kunstneriske repertoaret sitt med danseteater og videokunst. Hun har samarbeidet med Barry Guy og utgitt en rekke innspillinger på ECM.

I forkant av Wandering Stories skal sangeren Sofia Jernberg fremføre et solostykke for vokal av den amerikanske komponisten Julius Eastman, og den libanesiske trompetisten Mazen Kerbaj skal foreta stedsspesifikke intervensjoner i Oslo rådhus.

Wandering Stories er en sammensmeltning av Østen og Vesten, av antikken og samtiden og av det middelhavske og det skandinaviske i en stadig skiftende, multimedial blanding av sang, video, spoken word og elektroniske toner.

Savina Yannatou – Stemme
Unni Løvlid – Stemme
Lamia Bedioui – Stemme

Gjermund Larsen – Fiolin
Camille Norment – Glassharmonica
Michalis Siganidis – Kontrabass
Harris Lamprakis – Ney
Evgenios Voulgaris – Yali tambour
Andreas Linos – Viola da gamba
Thodoris Vazakas – Perkusjon
Yannis Despotakis – Vokal
Giorgos Koropoulis – Narrasjon
Sakis Laios – Piano og klarinett 
Kostas Bokos – Lyd
Kleopatra Korai – Videoanimasjon

Julius Eastman: Prelude to the Holy Presence of Joan D'Arc
Sofia Jernberg 
 Solovokal 

Mazen Kerbaj: Intervensjoner

Produsert i samarbeid med Onassis Cultural Centre / Stegi.

The first version of Wandering Stories was produced by and presented at the Onassis Cultural Centre / Stegi, in Athens, April 2013

(Foto: Johanna Diehl)

Onassis Stegi

Savina Yannatou: Wandering Stories (WP) (Åpningskonsert) UTSOLGT