ULTIMA ACADEMY 12/9

Ultima Academy
tirsdag 12. september
Ultima Academy er en rekke samtaler, foredrag og workshoper for deg som er interessert i å vite mer om ideene som ligger til grunn for årets festival.

Ultima Remake
Fyrstikkalleen videregående skole
12/9, kl. 11.30
Fri entré

Årets Ultima Remake / Ulysses er et samarbeid med Fyrstikkalleen videregående skole i Oslo. I løpet av fire workshoper skal andreårselever fra medier og kommunikasjon utvikle en audiovisuell installasjon basert på temaet Ritual, inspirert av Verdensteatrets tverrfaglige verker. Prosjektet er et samarbeid med komponisten Magnus Bugge, videokunstner Ove Alexander Dahl og lærerne Richard Nygård, Trine Dahl og Jon Tolo Hausberg fra Fyrstikkalleen vgs. Prosjektet koordineres av Gyrid Nordal Kaldestad. Remake er en del av det internasjonale Ulysses-nettverket, som fremmer samtidsmusikk i Europa.
I samarbeid med Ulysses-nettverket og EUs Kreativt Europa-program.

Lullaby Oslo 2017 (installasjon)
12. september (åpning): kl. 12 – 18
13/9, kl. 10 – 18
14/9, kl. 10 – 18
15/9, kl. 10 – 16
Furuset bibliotek og aktivitetshus
Fri entré

Supriya Nagarayan har vært på rundreise med sin «Lullaby Booth» og tatt opp vuggesanger fra ulike kulturer i bydelen Alna i Oslo. På Ultima blir resultatet av innsankingen presentert i en lydinstallasjon på Furuset bibliotek og aktivitetshus. Publikum får lytte til et landskap av stemmer og lyder fra bydelen, konsentrert rundt forskjellige personers minner om vuggesanger fra barndommen. Nagarajan og assistent Erlend Bilsbak samlet inn råmaterialet i mai 2017. Nagarjan lager installasjonen i samarbeid med Cato Langnes fra Notam.

I tillegg til installasjonen arrangerer Nagarajan og Duncan Chapman flere barnekonserter for lokale barnehager, og dessuten en åpen konsert med Haugerud Strykeorkester og Mari Ystanes Fjeldstad som en del av Oslo kulturnatt på Furuset bibliotek og aktivitetshus. I samarbeid med Notam og Furuset bibliotek og aktivitetshus.

Sverm-Resonans
Sentralen/Vanessa Baird-rommet
12/9, kl. 12.30 - 15.30
(13/9 fra kl. 12.30 - 15.30 og 14/9 fra kl. 12.30 - 15.30)

Stå stille. Lytt. Finn lyden. Beveg deg. Stå stille. Lytt. Hør spenningen. Kjenn på bevegelsene dine. Slapp av. Stå enda stillere. Lytt dypere. Føl på grensen mellom det kjente og det ukjente, det kontrollerbare og det ukontrollerbare. Hvordan møter kroppen lyden? Hvordan møter lyden kroppen? Hva hører du?

Sverm-Resonans er en ny lydinstallasjon av Alexander Refsum Jensenius, Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand, Victoria Johnson, Victor Gonzalez Sanchez, Agata Zelechowska og Charles Martin. Installasjonen er et resultat av de pågående kunst/vitenskapsprosjektene Sverm, MICRO og AAAI, tre prosjekter som på forskjellig måte utforsker menneskelig mikrobevegelse og musikalsk mikrolyd. Støttet av Universitetet i Oslo, Norges forskningsråd, Norsk kulturfond, Fond for utøvende kunstnere, Fond for lyd og bilde og Nordisk kulturfond.

Robotic Revolution
Sentralen/Gymsalen
12/9, kl. 13 – 14
Fri entré

Panel: Christian Blom, Koka Nikoladze, Eirik Blekesaune fra Verdensteatret
Moderator: Nathaniel Budzinski

Vi får hele tiden høre at roboter er framtiden, og noen av dagens viktigste filosofiske diskusjonen handler om etiske sider ved kunstig intelligens. Det er bare naturlig at slik intelligens spiller en stadig større rolle også i kunstverdenen. I dette panelet diskuterer tre komponister og kunstnere den praktiske rollen til robotteknologi, automatisering og mekanikk. De drøfter også de ideologiske grenselinjene mellom menneskelig bevissthet og maskinintelligens i vår teknologiske framtid.

Nathaniel Budzinski har skrevet for magasiner som The Wire, Frieze og andre. Hans siste film, 9 Futures, hadde premiere på CPH: DOX i 2015. Han flyttet nylig til Oslo etter flere år i København. Tidligere studerte han kunst i London, og jobbet som nettredaktør for The Wire magazine. Han jobber for tiden med en film som er en satire på samtidskunstverdenen.

Komposisjonseminar med Michael Pisaro
Norges musikkhøgskole/rom 139
12/9, kl. 13 – 15
Fri entré

Hvor er komposisjonen? En diskusjon om opprinnelse og plassering av komposisjonelle beslutninger.

Komponisten Michael Pisaro ble født i Buffalo i 1961. Han er komponist og gitarist, medlem av Wandelweiser Composers Ensemble og grunnlegger av og direktør for Experimental Music Workshop, Calarts. Hans verker fremføres ofte i USA og Europa, på musikkfestivaler og mange mindre arenaer.
asamisimasa fremfører hans verk asleep streets pipes tones på Ultima.

Ultima Academy er støttet av Norsk Komponistforening.

 

 

 

ULTIMA ACADEMY 12/9

11:30

Billett 0,-