Frode Haltli og Sinikka Langeland fremfører sanger og musikk til minne om en grufull, historisk kirkebrann.
Frode Haltli: Da Gruekjerka brann
Første pinsedag i 1822 døde 113 mennesker i en forferdelig kirkebrann i Grue kirke i Solør. Trekkspiller og komponist Frode Haltli bruker tragedien som utgangspunkt for denne konserten.
Historiker Trond Nordby vil fortelle selve historien, både med bakgrunn i lokalhistorie og Petter Wessel Zapffes Lyksalig Pinsefest. Zapffe brukte hendelsen som et utgangspunkt for filosofisk diskusjon. Lyksalig Pinsefest er også tittelen på instrumentalverket Haltli bygger forestillingen rundt. For denne fremføringen spiller svenske Emilia Amper nyckelharpe, Vegar Vårdal spiller fele og Eirik Raude er perkusjonist.
Sinikka Langeland, som selv kommer fra området rundt Grue Finnskog, synger en tekst forfattet av Anders Vold, som var rektor i Grue og selv overlevde brannen. Teksten, delt inn i 24 vers, beskriver både selve hendelsene i detalj, samtidig som den søker mot det åndelige for å finne en mening i det som skjedde. Frode Haltli bruker teksten til å skape en slags kvasi-arkaisk religiøs skillingsvise.
Samme kveld vil ensemblet framføre et utvalg av stykker fra Sinikka Langelands repertoar, arrangert for anledningen av Haltli. Blant disse er 200 år gamle religiøse sanger fra Solør, fra rundt samme tid som brannen.
Trad. arr. Haltli/Langeland / Frode Haltli: Engelens budskap / Fuggel’n
Frode Haltli: Lyksalig pinsefest (2014)
Frode Haltli (tekst: Anders Vold): Skriftlig betraktning over den
sørgelige tildragelse på 26. mai 1822, da Grue hovedkirke ved en ulykkelig ildebrann ble lagt i aske, og 113 mennesker innebrant (2017)
Trad.: Den polsdansen Puken spelte da Gruekjerka brann, etter Jon Østhaug
Trad.: Den polsdansen Puken spelte da Gruekjerka brann, etter Magne Halberget
J.S. Bach/trad. arr. Haltli/Langeland: Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ (BWV 639) / Jeg raaber til dig
Trad. arr. Haltli/Langeland: Ave Maria