Ultima og Henie Onstad Kunstsenter feirer 50 år siden etableringen av Norsk Studio for Elektronisk Musikk (NSEM) med en samtale, popup-utstilling og en konsert med synthpioneren Suzanne Ciani onsdag 21. mai.
«Elektrofonien er kommet for å bli», skrev Synne Skouen profetisk i Arbeiderbladet da NSEM ble opprettet på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i 1975.
Henie Onstad åpnet i 1968 og ble raskt et pulserende sentrum for eksperimentell musikk og kunst. Arne Nordheim, Karlheinz Stockhausen, Cathy Berberian og Kluster var blant dem som opptrådte der de første årene. Særlig konserter med elektronisk musikk tiltrakk publikum med uventede lyder. Men siden det ikke fantes et ordentlig lydstudio i Norge på den tiden, måtte norske komponister reise langt for å kunne skape musikken.
Med målbevisst innsats klarte komponistene Arne Nordheim og Hal Clark å samle NRK, Norsk Komponistforening og Musikkonservatoriet i Oslo (nå Norges Musikkhøgskole) for å etablere NSEM - landets første studio for elektronisk musikk.
Studioet ble få år senere flyttet og avviklet, men minnene og mytene lever videre, særlig gjennom studioets Buchla Series 502 – en synthesizer og et komplett studiosystem som på den tiden ble regnet som et av verdens mest avanserte instrumenter for elektronisk musikk.
17.00 - 18.30 Auditoriet
Popup-utstilling og samtale med Lasse Thoresen, Suzanne Ciani og Helge Sten
Komponisten Lasse Thoresen, en sentral skikkelse i utviklingen av studioet, forteller om NSEMs tilblivelse og betydning for datidens musikkscene. Suzanne Ciani deler Buchlas historie og sitt eget arbeid med instrumentet. Helge Sten, aka Deathprod, stiller med sin egen Buchla og forteller hvordan han bruker instrumentet til å forme sine mørke og atmosfæriske lydlandskaper.
I NSEMs gamle lokaler vil man kunne oppleve en popup-utstilling i form av en audio- og videoinstallasjon basert på materiale fra involvertes og Henie Onstads arkiver.
19.00 - 20.00 Studio
Konsert med Suzanne Ciani
Fem ganger Grammy-nominerte Suzanne Ciani er kjent som «Amerikas første kvinnelige synthhelt». Hun har gitt ut over tjue soloalbum, blant dem synthklassikeren Seven Waves (1982). Musikken hennes er brukt i film, spill og reklame – fra Ballys flipperspill Xenon til de ikoniske Coca-Cola-lydene. Ciani har mottatt Moog Innovation Award og er innlemmet i Keyboard Magazines Hall of Fame sammen med legender som Bob Moog, Don Buchla og Dave Smith.
Ciani er en av de første komponistene som tok i bruk Buchla-synthesizere allerede på slutten av 1960-tallet. Hun jobbet tett med instrumentoppfinneren Don Buchla, og det var hun som fungerte som kurér da NSEM sin Buchla ble fraktet fra USA til Norge i 1974. Hun fremfører konserten i kvadrofoni på sitt eget Buchla-oppsett.
Dørene åpnes 16.00. Mellom samtalen og konserten kan man, med gyldig konsertbillett, besøke museets utstillinger og nyte varm mat m.m. og/eller drikke til rabatterte priser i museets kafé.
Suzanne Ciani. Foto: Katja Ruge
Deathprod (Helge Steen). Foto: Kim Hiorthøy
Lasse Thoresen. Foto: Morten Lindberg
NSEM-studioet på Høvikodden på 1970-tallet. Med Hal Clark og musikkstudenter fra Musikkonservatoriet. Foto: Henie Onstad Kunstsenters arkiv