Ultima skal være en inkluderende festival hvor alle kjenner seg velkomne. Ultima har nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk og kulturell bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonsvariasjoner. Alle som jobber for og besøker Ultima – både publikum, frivillige, praktikanter, ansatte, oppdragstakere, samarbeidspartnere, artister, komponister og delegater – skal føle seg trygge og ivaretatt. For å sikre dette har vi utarbeidet følgende retningslinjer.
Ultima engasjerer mange frilansere som jobber fra prosjekt til prosjekt. Arbeidsvilkårene og organisasjonsstrukturene i det frie feltet bærer med seg utfordringer som er felles for alle utøvende praksiser. Det krever en tverrfaglig tilnærming og samarbeid mellom ulike institusjoner og interessenter. For frilansere kan det å anmelde trakassering eller overgrep oppleves som en risikosport. Ingen skal måtte tie om trakassering ut av frykt for å oppleves som vanskelig eller spolere fremtidige jobbmuligheter. Det kan være vanskelig å sette klare skillelinjer mellom arbeid og sosiale situasjoner. Denne kompleksiteten er overhengende i miljøet vårt, og må tas med i betraktningen når vi jobber med forebygging og håndtering av slike uønskede hendelser.
Ultima ønsker en god tilbakemeldingskultur, og lav terskel for å melde fra om noe man opplever som ugreit, ubehagelig eller kritikkverdig – slik at vi kan forbedre forholdene og ivareta etinkluderende, tilgjengelig og trygt miljø.
Hvis du i forbindelse med prøver, arbeidssituasjoner eller arrangementer i regi av Ultimaopplever eller er vitne til uønsket adferd,brudd på våre etiske retningslinjer eller andre kritikkverdige forhold, oppfordres du til å melde fra i vårt varslingsskjema. Slike hendelser kan for eksempel være uønsket seksuell oppmerksomhet, rasisme, seksuell trakassering, trusler og skadelige, farlige eller kriminelle hendelser.
Vi ønsker å være en inkluderende arrangør, arbeidsgiver og festival og vil gjøre det vi kan for å tilrettelegge så Ultima er tilgjengelig for flest mulig. Derfor ønsker vi gjerne tilbakemelding dersom du opplever at festivalen er ekskluderende eller for dårlig tilrettelagt for bestemte grupper.
I varslingsskjemaet kan du velge å rapportere anonymt ved å ikke oppgi navn og e-postadresse. Ved å oppgi navn og kontaktinformasjon får Ultima anledning til å kontakte deg som kan gi et bedre innblikk i saken, ev. øvrige detaljer om den uønskede hendelsen/det kritikkverdige forholdet og slik ivareta deg gjennom en lydhør og konfidensiell dialog.
Du kan også ta kontakt direkte med Ultimas direktør eller de andre ansatte i festivalen dersom du heller ønsker det. Kontaktinformasjon finnes under oversikten over ansatte
Ultima er medlem av Balansekunst, og har mottatt Balansemerket – en merkeordning mot diskriminering og seksuell trakassering i kulturlivet.
Balansekunst tilbyr gratis juridisk rådgivning om saker som omhandler diskriminering, seksuell trakassering og maktmisbruk i kulturlivet. Du er velkommen til å benytte deg av rådgivningstelefonen enten du er utøver, ansatt, publikum, arbeidsgiver eller kollega. Er du usikker på hva du har opplevd, eller på hvordan du kan gå videre med en sak, kan du få veiledning av en jurist. Alle henvendelser behandles fortrolig, og det er mulig å være anonym. Telefon: 400 38 800
Lær mer om anti-diskriminering og arbeid for likestilling og mangfold med Balansemerkets digitale kurs