Sustainable Composing & Creative Sound Practices (SCCSP)

I samarbeid med Huddersfield Contemporary Music Festival (hcmf//) og Nordic Music Days er Ultima stolte av å presentere Sustainable Composing & Creative Sound Practices (SCCSP). Dette ettårige programmet gir komponister og lydkunstnere en plattform for å utforske miljøbevisste tilnærminger til lydkunst og komposisjon – med bærekraft som kjerneverdi.

Alle utøvende kunstnere kan delta. Gjennom fjorårets Open Call ble i tillegg tre kunstnere valgt ut til å delta – Natalie Hyacinth, Frazer Merrick og Luis Fernando Amaya – med hver sin mentor.

Gjennom veiledning, digitale residenser, verksteder og nye verk skal deltakerne undersøke følgende temaer:

  • Grønn lydteknologi
  • Mljøbevissthet gjennom musikk
  • Bærekraftige valg i kreative prosesser
  • Akustiske praksiser og retningslinjer for kunstnerisk arbeid i offentlige rom
  • Samarbeidsstrategier, deltakende praksiser og engasjement med lokalsamfunn

Et ettårig program

Sustainable Composition & Creative Sound Practices startet 30. oktober 2024 under Nordic Music Days som en del av Nordex Music Exchange Programme, og pågår fram til november 2025. Alle aktiviteter og reiser i prosjektet vil gjennomføres bærekraftig, og enkelte av programmets forelesninger og workshops vil også være åpne for publikum.

Sustainable Composition & Creative Sound Practices er finansiert av programmet International Touring and Environmental Responsibility – et samarbeid mellom Arts Council England, Statens kunstfond Danmark og Kulturrådet i Norge.

Om kunstnerne

Natalie Hyacinth

Natalie Hyacinth, også kjent som The Black Astral, er en lydkunstner og skribent som utforsker klimarettferdighet, natur og Black Sonic Life. Hennes arbeid gjenskaper svarte kvinners tilstedeværelse gjennom lydteknologi og er inspirert av kulturgeografi, filosofi og afrofuturisme. I dette programmet planlegger Natalie å gjenbruke kassert teknologi til nye lydlandskap, der lyd blir en form for aktivisme.

Frazer Merrick

Frazer Merrick skaper samfunnsorienterte lydopplevelser som samler feltopptak, kretsbøying og instrumentbygging. Med et fokus på bærekraft ønsker Frazer å omforme funnede objekter til lydskapende enheter – en prosess han kaller «musical mudlarking». Målet hans er å skape lydlandskap som reflekterer miljøpåvirkningene av menneskelig aktivitet.

Luis Fernando Amaya

Komponist og perkusjonist Luis Fernando Amaya utforsker kollektivt minne og menneskets tilknytning til natur gjennom musikk. Inspirert av økologiske temaer utvikler han et nytt verk basert på intervjuer med miljø- og urfolksaktivister, der lyd brukes til å forsterke deres stemmer og perspektiver.

Om mentorene

Anna Näkkäläjärvi-Länsman

Samiske musiker og joiker Anna Näkkäläjärvi-Länsman, også kjent som Ánnámáret, henter inspirasjon fra den arktiske naturen og samisk kultur, og bor på tundraen sammen med sin reindriftsfamilie. Hun kombinerer tradisjonell joik med moderne elementer, inkludert jouhikko og elektronisk musikk. Hennes arbeid, som albumet «Nieguid duovdagat – Dreamscapes», har fått anerkjennelse på verdensmusikkscenen, og hun ble valgt som showcase-artist på Womex 2023.

Kathy Hinde

Britiske kunstner og komponist Kathy Hinde er kjent for sine audiovisuelle installasjoner og forestillinger som kombinerer lyd, skulptur, bilde og lys, ofte inspirert av naturfenomener. Gjennom samarbeid med andre utøvere og forskere, skaper hun verk som ofte involverer publikum aktivt, og utforsker forholdet mellom natur og teknologi. Hinde har mottatt priser som Ivor Novello Award for Sound Art (2020) og en æresdoktorgrad i musikk fra Bath Spa University (2023). Hun er medlem av BEEF-kollektivet og tilknyttet Pervasive Media Studio.​

Brian Bamanya

Brian Bamanya, kjent som Afrorack, er en ugandisk eksperimentell kunstner som kombinerer elektronisk musikk med kinetiske skulpturer. Han er kjent for å ha bygget Afrikas første DIY modulære synthesizer, kalt Afrorack, ved å bruke lokale materialer. Bamanya kombinerer tradisjonelle afrikanske rytmer med elektronisk musikk og har opptrådt på festivaler som Nyege Nyege. Hans arbeid representerer en ny bølge innen afrikansk elektronisk musikk.

Arrangementsrekken Compose, Listen, Sustain! er en tredagers digital møteplass innenfor SCCSP med foredrag og verksted som pågår 22.–24. april 2025. Deltakelse er gratis, men husk å melde deg på for å sikre plass (begrenset med plasser)!

Natalie Hyacinth. Foto: Harrison Davis-Corr

Frazer Merrick. Foto: Frazer Merrick

Luis Fernando Amaya. Foto: Ana María Bermúdez

Ánnámáret. Foto: Marja Viitahuhta

Kathy Hinde. Foto: James Cook/BBC News

I samarbeid med

  • Nordic Music Days
  • Huddersfield Contemporary Music Festival

Støttet av

  • Arts Council England
  • Statens kunstfond Danmark
  • Kulturrådet
  • EUs kulturprogram Kreativ Europa som en del av ULYSSES